Det sted, hvor en krig og en befrielse begyndte – Gdansk

De første skud i den anden verdenskrig blev affyret i Gdansk, det daværende Danzig, da et tysk krigsskib om morgenen den 1. september 1939 åbnede ild mod den polske fæstning Westerplatte. Godt 40 år senere, 14. august 1980, skrev Gdansk sig atter ind i verdenshistorien, da arbejderne på Lenin-skibsværftet gik i strejke. Først i protest mod fyringen af en afholdt kollega, senere for at få opfyldt 21 krav, hvoraf de første var: Frie fagforeninger, strejkeret, ytringsfrihed og løsladelse af politiske fanger. Strejken blev startskuddet til den udvikling, der førte til kommunismens fald og Østeuropas frihed.

Radek Krajewicz fra den polske ambassade i Danmark sammen med Solidarnocs-veteranen Jerzy Borowczak foran nedgangen til Solidaritets-museet i Gdansk. De første skud i den anden verdenskrig blev affyret i Gdansk, det daværende Danzig, da et tysk krigsskib om morgenen den 1. September 1939 åbnede ild mod den polske fæstning Westerplatte. Godt 40 år senere, 14. August 1980, skrev Gdansk sig atter ind i verdenshistorien, da arbejderne på Lenin-skibsværftet gik i strejke. Først i protest mod fyringen af en afholdt kollega, senere for at få opfyldt 21 krav, hvoraf de første var: Frie fagforeninger, strejkeret, ytringsfrihed, løsladelse af politiske fanger…. Strejken blev startskuddet til den udvikling, der førte til kommunismens fald og Østeuropas frihed. “Det begyndte her” er titlen på en bog om Polens rolle i skabelsen af nutidens Europa. Og det var for med egne øjne at se stederne, hvor det begyndte, at en flok på 27 medlemmer af veteranklubben i maj besøgte de historiske mindesmærker i det nordlige Polen. Vi så fæstningen Westerplatte (nu mindepark), en primitiv bunker fra verdenskrigen, jernbanevognene, der transporterede polakker til Rusland, kopier af de landsforvistes usle træhuse i Sibirien, Lenin-værftets hovedindgang, Solidaritetspladsen med monumentet over de døde og museet “Veje til friheden” med de originale træplader med de 21 krav. Vi mødte centrale figurer fra solidaritetskampen, deriblandt Jerzy Borowczak, der som ung værftsarbejder var med til at sætte strejken i gang sammen med Lech Waleza. Derudover besøgte vi regionens største avis, Dziennik Baltycki, gik i operaen, oplevede det genopbyggede Gdansks smukke gader og pladser og kørte ud i det polske forårslandskab, der mange steder minder meget om Danmark med lysegrønne bøgeskove og anemoner. Guiden forklarer foran Solidarnosc-monumentet i Gdansk Hjemturen gik over kystbyerne Sopot og Gdynia med færgen til Karlskrona i Sverige, hvor veteranerne fik en sagkyndig rundvisning i den historiske flådehavn, der står på Unescos verdensarvliste. En lun, pensioneret orlogskaptajn fortalte bl.a. om den russiske ubåd U137, der forsmædeligt gik på grund i Karlskronas skærgård i 1981 - det år, da general Jaruzelski indførte krigsretstilstand i Polen i et forgæves forsøg på at knække “Solidarnosc“. Gdansk-turen blev til på initiativ af veteranklubbens tidligere formand, Tove Schmidt, der selv var aktiv i hjælpen til Polen i 80-erne, og den blev realiseret med stor hjælp fra Radek Krajewicz, 1. Sekretær ved Polens ambassade i Danmark, som var med på hele turen i Polen. Medlemmer af klubben fortalte i bussen om deres oplevelser under Polens lange kamp for friheden. (Tekst og foto: Palle Hermund) Minder om Katynmassakren og Hitler-Stalinpagten i den historiske mindelund syd for Gdansk.

Radek Krajewicz fra den polske ambassade i Danmark sammen med Solidarnocs-veteranen Jerzy Borowczak foran nedgangen til Solidaritets-museet i Gdansk.Radek

“Det begyndte her” er titlen på en bog om Polens rolle i skabelsen af nutidens Europa. Og det var for med egne øjne at se stederne, hvor det begyndte, at en flok på 27 medlemmer af Veteranklubben i maj 2010 besøgte de historiske mindesmærker i det nordlige Polen.
Vi så fæstningen Westerplatte (nu mindepark), en primitiv bunker fra verdenskrigen, jernbanevognene, der transporterede polakker til Rusland, kopier af de landsforvistes usle træhuse i Sibirien, Lenin-værftets hovedindgang, Solidaritetspladsen med monumentet over de døde og museet “Veje til friheden” med de originale træplader med de 21 krav. Vi mødte centrale figurer fra solidaritetskampen, deriblandt Jerzy Borowczak, der som ung værftsarbejder var med til at sætte strejken i gang sammen med Lech Waleza. Derudover besøgte vi regionens største avis, Dziennik Baltycki, gik i operaen, oplevede det genopbyggede Gdansks smukke gader og pladser og kørte ud i det polske forårslandskab, der mange steder minder meget om Danmark med lysegrønne bøgeskove og anemoner.

gd2

Guiden forklarer foran Solidarnosc-monumentet i Gdansk

Hjemturen gik over kystbyerne Sopot og Gdynia med færgen til Karlskrona i Sverige, hvor veteranerne fik en sagkyndig rundvisning i den historiske flådehavn, der står på Unescos verdensarvliste. En lun, pensioneret orlogskaptajn fortalte bl.a. om den russiske ubåd U137, der forsmædeligt gik på grund i Karlskronas skærgård i 1981 – det år, da general Jaruzelski indførte krigsretstilstand i Polen i et forgæves forsøg på at knække “Solidarnosc“.
Gdansk-turen blev til på initiativ af Veteranklubbens tidligere formand, Tove Schmidt, der selv var aktiv i hjælpen til Polen i 80-erne, og den blev realiseret med stor hjælp fra Radek Krajewicz, 1. sekretær ved Polens ambassade i Danmark, som var med på hele turen i Polen. Medlemmer af klubben fortalte i bussen om deres oplevelser under Polens lange kamp for friheden.

(Tekst og fotos: Palle Hermund)

gd3

Minder om Katynmassakren og Hitler-Stalinpagten i den historiske mindelund syd for Gdansk.