Fokus på historien om sindets vilkår
I gamle dage, var det ikke altid lige nemt at være patient på Sct. Hans Hospital i Roskilde. Tæsk, brutal opførsel og manglende kendskab til ansvarlig og korrekt behandling kunne dengang godt høre til dagens orden. Men sideløbende havde hospitalet også et omsorgsfuldt plejepersonale og ledere, der gjorde deres yderste for at gøre indlæggelse på det psykiatriske hospital så tåleligt som muligt.
Om dette, om livet og om historien på Sct. Hans Hospital, hvis korrekte navn er Psykiatrisk Center Sct. Hans og samtidig Danmarks største psykiatriske hospital, fortalte speciallæge i psykiatri Karin Garde. Karin Garde var i en årrække overlæge på Sct. Hans Hospital og er i dag hospitalets engagerede museumsleder.
Trods sin beliggenhed i Region Sjælland, tilhører Sct. Hans Hospital Region Hovedstaden og betjener patienter derfra. Hospitalet blev grundlagt i 1816 som en udflytning fra Københavns Kommune til et i dag parklignende område i Boserup beliggende et par kilometer nordvest for Roskilde. Karin Garde krydrede sin beretning med interessante og sjove historier om patienter og plejepersonale fra sin lange ansættelse og berørte endvidere den fremtidige udvikling, som omfatter et større igangværende nybyggeri.
Karin Garde er også et omvandrende leksikon. Hun kender i detaljer til hospitalets historie og dets behandlingsmetoder. Både informerende og morsomt levendegjorde hun overfor udflugtens 63 deltagere om sit arbejde og sine oplevelser med historier om flere patienter. Trods deres alvorlige lidelser viste de sig i mange tilfælde også at være kreative mennesker, der ved at udfolde sig med at male, brodere, sy og formgive mm. kunne få en vis ro i sindet. Engang spurgte hun en svært sindslidende patient, hvorfor han stak knive og sakse i de stofginer, han fik stillet til rådighed. Svaret lød: ”Når jeg stikker ting ind i ginerne, slipper jeg for at gøre det i virkeligheden.” En anden patient havde opfindsomt styrket og sammenstykket historieskrivningens tidsaldre ved at bygge vikingeskib med kanoner! Skibet kan ses på hospitalets museum.
Gruppen der blev transporteret i dobbeltdækkerbus, samledes, hvor man kunne se det store køkken og køkkenredskaber, en celle og spændetrøje samt en lang række kreative arbejder udført af patienter. På en lille vandretur udenfor så gruppen nogle af hospitalets smukke Bindesbøll-bygninger, som Karsten Munkvad fortalte om. Som søn af en af hospitalets overlæger og født i 1954 boede Karsten Munkvad sammen med familien i en årrække på hospitalet. Han fortalte om, hvordan det var at være barn og leve på Sct. Hans med leg og pudsige oplevelser i mødet med patienter. Særligt husker han sin barndoms 4. maj, og hvor smukt det så ud med masser af levende lys tæt ved siden af hinanden i de mange vinduer i de store bygninger.
Udsigten ud over en del af banen fremstod – trods adskillige ugers manglende regn – stadig i en grøn farve. Efter sild, lune retter, salat og oste var der tid til afslappet snak på terrassen udenfor, inden turen fortsatte til sidste punkt på programmet: Kaffe og hjemmebagt hindbær lagkage i Byparken i Roskilde, hvor der i Pipershus var dækket op ved lange borde.
Herfra slentrede gæsterne i passende sommertempo ned over de store plæner til havnen og P-pladsen ved Vikingeskibsmuseet, hvor dobbeltdækkeren transporterede veteranerne tilbage til Reventlowsgade ved Københavns Hovedbanegård.
Referat: Karen Fredslund Ellegaard