Maersk Drilling/Supply og Microsoft er flyttet ind i nye kontorhuse i Lyngby inden for de seneste to år. Begge domiciler består af to sammenbyggede huskroppe med store, højloftede atrier. Men resultaterne er vidt forskellige, da de begge er planlagt og specialindrettet – og dermed afspejler individuelle firmakulturer.
Det fik 25 veteraner set og hørt om på besøg den 22. maj 2017.
”Der er ingen brandøvelser i dag, så hvis alarmen lyder, skal I…. Just in case”. Sådan lød velkomstordene fra Carsten René Hansen, der er Senior Payroll and Facility Manager hos Maersk Drilling.
Det 4-5 etages murstenshus med plads til 750 medarbejdere er knebet ind på en grund, som har krævet mange hak i huskroppen og dermed skabt store facadepartier. Det betyder, at alle ansatte kan sidde tæt på et vindue, mens husets kerne udnyttes til møderum, tekniske faciliteter etc.
De to Maersk-selskaber med speciale i olieboring og offshoreforsyning flyttede fra Gl. Lundtoftevej til Lyngby Hovedgade over en weekend, så der ikke blev spildt arbejdstid. Mandag morgen kunne medarbejderne sætte sig i nye storrum på nøjagtig ens udstyrede pladser med nye borde, stole, bærbare pc’er, telefoner etc.
Alt i huset kan udføres trådløst, så hvis man skal til et møderum eller blot snakke med en kollega på et af de uformelle mødesteder, tager man bare sin laptop med og forbinder den lynhurtigt til en vægskærm et andet sted. Vil man hellere tegne eller skrive noget på gammeldags vis, er der whiteboards næsten overalt. Møderummene og pausepladserne findes i mange størrelser med varierende indretning lige fra et bordfrit rum med langbænke til hyggelige rum med barstole.
Både ud- og indvendigt er der overordnet valgt farver, som afspejler nordisk vinterarkitektur med nuancer som i sne og mørkebrune træstammer. Alligevel virker det hele lyst og venligt. Overalt er der nemlig lagt vægt på skabe et behageligt indeklima og arbejdsmiljø med god akustik, fint lys og møbler af høj kvalitet.
Det hele virker utrolig ordentligt. Hvilket også er meningen. Det er alvor, når der på alle trapper står ”We hold the handrails”. Intet må sejle, som Carsten René Hansen siger. Det drejer sig både om fysisk sikkerhed og risiko for industrispionage. Derfor skal alle holde ”clear desk”. I stedet for papirkurve lægges alt fortroligt papir i skakte, så sikkerheden øges, og antallet af rengøringstimer mindskes. I kaffekøkkenerne vil man se forgæves efter efterladte kopper. De rene står i overskabene og de brugte i underskabene. Tallerkener er her ingen af, for det er forbudt at spise ved arbejdspladserne. Til gengæld må man godt tage sin laptop med i kantinen, hvis man absolut vil arbejde i frokostpausen.
Det er tilladt at ryge, og uden for kantinen er der indrettet et pænt og trygt område til formålet. Alkohol er bandlyst. For som Carsten René Hansen forklarer, så kan man ikke håndhæve strikse alkoholforbud på boreriggene og samtidig sidde med en frokostøl i firmaets kantine på land. For orden og sikkerhed er nøgleord, der gennemsyrer alt.
Og kan et firma finde ud af at holde orden, så kan det nok også finde ud af at bore et hul, siger han med et smil.
220 forskellige møderum
Hos Microsoft på Kanalvej er der hverken faste arbejdspladser eller fast arbejdstid. De knap 900 ansatte af 41 nationaliteter skal bare løse de opgaver, de er ansat til. Det kan de gøre på kontoret eller hjemme, 20 eller 80 timer om ugen, fortalte sikkerhedsdirektør Ole Kjeldsen, der samtidig pointerede, at bygningen er indrettet og udstyret, så alle gerne skal have lyst til at være der.
Men de må selv finde sig en plads, og da der kun er arbejdsborde til cirka halvdelen af medarbejderne, bliver det ofte i et af de 220 forskellige møderum, som findes i nær sagt alle størrelser og med vidt forskellig indretning. De har alle indgang fra en gang rundt om atrierne, så det ikke forstyrrer nogen, når der tit bliver snakket lige uden for mødedørene.
”Vi er et firma med en meget foranderlig hverdag, så huset skal favne det hele og afspejle dynamik og fleksibilitet”, forklarede Ole Kjeldsen, som samtidig indrømmede, at der var undtagelser mht faste arbejdspladser, idet programmørerne sidder og koder på faste plader.
Der er med vilje kun ind- og udgang i den østlige bygning. For på den måde tvinges alle til at passere de Hub’s, der er indrettet på alle etager som mødesteder, hvor man kan få en forfriskning ved caféborde, spille spil eller på anden vis hygge sig og få en snak.
”Det er ved tilfældige møder, der skabes innovation”, fastslog Ole Kjeldsen.
Overalt i bygningen er der kameraer, og sikkerhed er et nøgleord, nemlig sikkerhed for både firmaets og andres produkter. Huset i Lyngby, der Microsofts næststørste udviklingscenter uden for USA (det største ligger i Indien), udvikler softwareplatforme til offentlige og private virksomheder, hvorefter det typisk er andre, der bygger ovenpå og tilpasser systemerne til de enkelte kunder. Det sidste arbejde udføres ofte af nogle af Microsofts talrige partnere, der tit er til møder og konferencer i Lyngby-huset. Her kan der i stueplan skaffes plads til 600 personer.
Til daglig kan alle besøge huset, nemlig den café der ligger på hjørnet ved Klampenborgvej. Den skal være med til at signalere, at Microsoft gerne vil åbne sig mod omverdenen. Derfor er der også store glaspartier, så forbipasserende kan kikke indenfor i det fremtidsrettede domicil, som veteranerne forlod med meget større viden om både arkitektur, arbejdsmiljø og det brandaktuelle emne datasikkerhed. AH