Et hus for alle
Personlig kontakt og engagement er alfa og omega i livet for iværksætteren Lennart Lajboschitz. Med købet af Absalon Kirke i 2014 indrettede han sin ”udvidede dagligstue” og omdøbte det til Folkehuset Absalon.
Da Journalisternes Veteranklub inviterede medlemmerne til møde den 13. november i Folkehuset Absalon – den tidligere Absalon Kirke på Sønder Boulevard på Vesterbro – for at møde ejeren, iværksætteren, erhvervslederen og milliardæren Lennart Lajboschitz – var der adgangsbegrænsning. Max 50 deltagere!
Succesen er til at tage og føle på, for møder af den karakter bliver henlagt til et mindre lokale oppe på 3. sal. Folkehuset Absalon er nemlig fra morgen til aften fyldt med mennesker. Dem skal der være plads til, og de kommer forrest i rækken af interesserede brugere af det tidligere store kirkerum. Hver dag besøger mange Absalon for bl.a. at snakke, drikke kaffe, spise og læse avis. Studerende sidder sammen eller hver for sig og arbejder på den bærbare. Barnevogne står opmarcheret i ’våbenhuset’, mens mødre og småbørn mødes. Cirka 200 er hver aften bænket ved de douce-malede langborde for at spise sammen. Og tre-fire bordtennis-borde er en fast bestanddel af indretningen, fordi bordtennis er Lennart Lajboschitz’ spidskompetence og absolutte yndlingssport.
Lennart selv (alle kalder ham ved fornavn) er i dag en efterspurgt erhvervsmand på grund af sine vellykkede initiativer. Han kommer i folkehuset et par gange om ugen og deltager i arbejdet.
Som tidligere ejer af Tiger-butikkerne, iværksætter og erhvervsleder, fortalte Lennart historien om, hvordan han købte kirken og hvad tankerne bag indretningen var. Af en af sine venner havde han hørt, at Absalon Kirke også sat til salg i forbindelse med lukningen af kirker.
”Da jeg købte kirken i 2014 for 10,2 mio. kr., vidste jeg faktisk ikke, til hvad eller hvordan bygningen skulle bruges,” lød det fra Lennart. ”Sådan er det ofte med mig. Jeg køber noget og går og tænker over muligheder samtidig med, at jeg diskuterer løsninger med familien. Først derefter finder jeg ud af, hvordan jeg vil gå frem. Sådan var det også med Absalon Kirke.”
Lennart valgte at renovere og indrette det tidligere kirkerum til et ”folkets hus” – et sted, hvor alle er velkomne. Kunstneren Tal R blev kontaktet for at vælge farver, der blev bygget en balkon, akustikken forbedret og nyt gulv lagt. I alt blev der brugt over 20 mio. kr. på renovering og ombygning.
Siden huset åbnede for tre og et halvt år siden, har stedet uden sammenligning udviklet sig til en succes. Især er fællesspisningen hver aften kl. 18 blevet et tilløbsstykke. Mange står ofte i en lang kø for at købe en spisebillet til 50 kroner og får anvist en plads. Middagsgæsterne sidder ved langborde. Tallerkner og bestik er stillet frem og venter på, at de spisende selv deler rundt. Maden serveres på store fade, og stegen skæres for af en af gæsterne ved bordet.
”Denne form for spisning betyder, at middagsgæsterne nødvendigvis må tale sammen og være i kontakt med hinanden. Og lige præcis kontakten mellem mennesker er det betydningsfulde element i hele folkehusets ånd.” Så indtil videre er Lennart tilfreds med folkehuset, hvis ry efterhånden er nået vidt omkring.
”For mig har det altid været vigtigt, at Absalon er et sted, hvor man ser hinanden i øjnene, og hvor alle kan komme på lige fod. I journalister sidder i dag her i vores lille lokale på 3. sal, fordi der skal være plads til de andre nede på gulvet.
Det er også vigtigt for mig, at de ansatte i Folkehuset Absalon viser engagement. Gør de ikke det, skal de heller ikke være her. Ingen udfører frivilligt og gratis arbejde. Jeg ønsker, at huset skal drives på markedsøkonomiske vilkår.”
På dette tidspunkt i hans beretning var det, at Lennart trak let på skuldrene og med et smil tilføjede: ”I budgettet er vi endnu ikke kommet i mål. Sandt at sige går økonomien endnu lidt ad h… til”. Men så er det rart at vide, at en god økonomi gør det hele nemmere. Indtil videre.”
Den sympatiske ejer med de milde øjne og den afslappede og afvæbnede væremåde tildelte til slut sin familie æren for succesen. ”For mig betyder familien alt. Det er i familien, vi endevender spørgsmål og diskuterer forslag og problemer. Det er den base, jeg altid vender tilbage til.” ke