Den allerførste grupperundvisning var Veteranklubbens, kun 4 dage efter den officielle åbning, og interessen var stor. Der var plads til 100. Det er første gang i klubbens 35-årige historie, at et arrangement er blevet udsolgt på 3 timer!
Et særlig tilskud til vores rundvisning var en indledning, hvor Veteranklub-medlem Lise Nørgaard og Torben Træsko fortalte.
Lise Nørgaard mindedes modtagelsen af ”Matador”s første 6 afsnit i 1978. De blev sablet ned af anmelderne, og underholdningschef Jørgen Ifversen måtte stå skoleret i Radiorådet for en så hård kritik, at han fik sine nerver ødelagt, sagde Lise Nørgaard. Trods nedsablingen blev der bevilget penge til flere afsnit, for serien var populær – eller som Lise Nørgaard udtrykte det med en let omskrivning af Frederik den 7.’s kongelige ord: ”Folkets kærlighed – vores styrke”.
Korsbæk var under optagelserne på Nordisk Film kun kulisser, dvs. huse af finér og uden tag. Kulisserne blev slået til pindebrænde i en storm umiddelbart efter optagelserne af episode 24. ”Det var Guds hjælp til os. Vi havde diskuteret flere afsnit, men var i tvivl. Stormen var et vink fra oven, så vi stoppede. På det tidspunkt havde Radiorådet ellers gerne set, at vi fortsatte! sagde Lise Nørgaard.
Hun har under hele ”Korsbæk på Bakken”-projektet været inde over og sige god for tingene, så de er så autentiske som muligt. Også maden i restauranterne – alt sammen fra ”Matador”-tiden – har Lise Nørgaard været med til at foreslå.
Torben Træsko fortalte, at han allerede for 30 år siden ringede til Nordisk Film for at bygge kulisserne, men han fik ikke lov. Og hans egen familie, især de unge døtre, var imod. De syntes, ideen var for ”gammeldags”. ”Det havde ellers været en billigere løsning!”, sagde Torben Træsko. Hans første forslag til en rekonstruktion med rigtige huse blev forkastet. Det var for spartansk. ”Nu syn’s jeg, vi har gjort det 100% – også i detaljen, fx har vi givet 100.000 kr. for de tallerkener, der skal serveres på hos Varnæs. Det kræver en sikker opvasker”, sagde Torben Træsko med et smil.
At der ikke er gået på kompromis, blev bekræftet under rundvisningen. Eksempler: Særligt tapet er importeret fra Tyskland. Bøger der bare var malet på kulisserne, står nu i stuernes reoler i en ægte udgave. Flere hundrede restaurantstole er lavet i hånden. Lofter er gjort ”skjoldede” af røg, for sådan så der jo ud i 1930’ernes stuer og restauranter. Og når fx nutidens krav om en handicapelevator skal opfyldes, er den bygget ind, så man ikke kan se det, og brandalarmer og udluftningsriste er skjult eller placeret, så de ikke ødelægger udseendet af lokalerne fra dengang.
Under rundvisningen blev der fortalt oplysende og underholdende og med mange anekdoter om TV-optagelserne – og ind imellem kunne man høre diskret brug af værktøj, for enkelte steder mangler håndværkerne noget, fx kan man i ”Skjerns Magasin” endnu ikke besøge de private stuer ovenpå. Det kom rundviseren fikst uden om ved at sige, at Ingeborg netop nu er gravid og skal have fuldkommen ro i lejligheden, så der er adgang forbudt i ca. 9 måneder endnu, indtil dagen oprinder, hvor både hun og håndværkerne har gjort deres ting færdige… bej
Fotos herunder: Finn Hillmose