Bertel Haarder lød ikke som en stor tilhænger af spindoktorer, især fordi mange af dem nu er funktionærer fra partisekretariaterne. Mine egne spindoktorer har været erfarne journalister, der kunne have helt andre meninger end mig. Det er sundt!
Haarder er stor tilhænger af de sociale medier og fortalte et eksempel på, hvordan han via Facebook fik rigtig mange meninger frem (106.000 ”likes” mod normalt 4-6.000), da han skrev: ”Det kan godt være, at islam ikke er en voldelig religion, men den ser sådan ud”.
Facebook/Twitter m.m. er ”vidunderlige medier” til at afprøve et synspunkt, sagde Haarder og svarede både ja og nej til spørgsmålet, om journalistikken er blevet barskere. Nogle vil ikke stille op som politikere til dét, de skal udsætte sig for i den offentlige debat, og demokratiet er nok ikke blevet bedre af, at medierne jagter os, men jeg er tilhænger af, at de har friheden til at gøre det, og jeg erkender også, at jeg ikke havde lyst til at se TV-Avisen, hvis dens indslag ikke var ”klippet” til – men jeg tror, ethvert interviewoffer frygter journalisternes tilllægsspørgsmål, især når det oprindelige udgangspunkt er klippet væk! Vi skal værdsætte Christiansborg-journalisterne, og jeg vil ikke på nogen måde lukke Folketinget af for dem.
Og hvad er så den sikreste vej for en politiker? Det er at være kedelig og klog. Det var Anders Fogh, og det er Kristian Jensen! Underholdningsværdien i politik er væk, og det kommer også til at gælde valgkampen. Den bliver kedelig og vil handle om ingenting – sådan lidt om den offentlige sektors størrelse og noget om indvandrerne, og det hele vil blive præget af påstand mod påstand. Ideerne har forladt os, og de fleste vælgere ønsker jo i bund og grund ikke store forandringer.
Vi politikere er dødtrætte af at blive analyseret af medierne i stedet for at blive interviewet (især når analysen gives af tidligere spindoktorer). Jeg efterlyser mere af den ægte vare som Ellemann/Lykketoft på TV2 frem for Mogensen/Kristiansen.
I den mere underholdende afdeling fortalte Haarder anekdoter om Mogens Glistrup, Erhard Jacobsen, Viggo Kampmann, Jens Otto Krag og Knud Kristensen – og blev selvfølgelig spurgt om en valgdato.
”26. juni eller begyndelsen af september”, spåede Haarder, før han blev klappet taktfast ud af mødesalen. BEJ