90 veteraner mødtes til julefrokost på Restaurant Bellahøj 7. december 2011. Sild og sylte og så videre – og underholdning af Kirsten Vaupel, bl.a. med Musens sang fra “Mød mig på Cassiopeia”. Tæt stemning og sød musik. Blandt gæsterne var Kreds 1-formanden Julie Rosenkilde, der ønskede glædelig jul og endda gjorde det kontant med en check på årets tilskud til Veteranklubben.
Kategoriarkiv: Arrangementer 2011
Gasflasken i Betlehem
Da rygtet gik, om at israelerne havde sprængt en palæstinensisk politistation i Betlehem i luften med et missil, rykkede Steffen Jensen ud. Han valgte en hurtig vej, så han var første mand ved ruinen – hvor han fik at vide, at det bare var en gasflaske, der var sprunget nær ved ammunitionslageret. Ikke noget missil… spurgte han. Nej, nej … Men andre kolleger fik senere at vide at ”måske var det et missil”.
Der bli’r ikke bygget mere
Maria Rørbye Rønn, DR’s generaldirektør siden februar 2011, forsikrede os ved et møde i DR-Byen 2. november 2011 om dét, som hun allerede har forsikret sine medarbejdere om: Der bliver ikke bygget noget nyt i min tid!
Det sagde hun på baggrund af, at byggesagen med de store omkostninger for både ansatte og virksomhed nu er endeligt lukket, så pengene kan bruges på programmer. Også en anden pengesluger end byggeri advarede hun imod: De nye tekniske muligheder må ikke komme til at koste så meget, at de gør indhug i programbudgetterne.
Læs resten
Lidt yngre end P1
Jørgen Ramskov mødte Veteranerne 24. oktober 2011, kun halvanden time efter, at den nye Radio 24syv omsider meldte ud med sin detaljerede programplan.
Radiodirektøren med en fortid i DR, Filminstituttet og Nimbus Film konstaterede, at den nye talestation vil forsøge at få lyttere, der er lidt yngre end P1-lytterne, som for øjeblikket har en gennemsnitsalder på 57 – og Radio 24syv håber at komme op på samme andel af radiolytningen som P1, nemlig 7 pct. Men hovedmålet er naturligvis at øge det samlede antal lyttere til taleradio i landet.
Han blev planlagt som geni
Victor Schiølers mor havde bestemt, at hun ville have et geni som søn. I hvert fald fik hun en fremragende pianist ud af at have opsøgt en af Danmarks kendteste dirigenter for at få ham til barnefar!
Schiøler var ikke bare inderligt musikalsk, fortalte veteranen Hans Henrik Holm i Veteranklubben 12. oktober 2011 – han var også utroligt flittig: – Det er noget pjat at slappe af, mente Schiøler, og da han fik tid til overs fra virksomheden som koncertpianist, brugte han den til at læse til læge. Eneste gang, den selvbevidste Schiøler indrømmede, at der var noget, han måske ikke var så god til, var da han var lærer på konservatoriet: – Jeg egner mig måske ikke til at undervise trompethåndværkere, meddelte han rektor.
Mærsk åbner dørene
År 1900 var Indiens og Kinas samlede andel i verdensøkonomien nærmest 0 pct, I 1970 var den 8 pct og nu er den på 27 pct. Det er den situation, et stort transportfirma som Mærsk Line skal operere, i fortalte salgsdirektør Karsten Kildahl 75 veteraner, der var inviteret inden for I det tidligere så lukkede hovedsæde på Esplanaden 26. september 2011.
Politikens chefredaktør:
Vi vil være irriterende!
En af de ting, Politikens nye chefredaktør, Bo Lidegaard, skulle vænne sig til, var vrede læsere.
– Jeg kom fra et job som embedsmand i Statsministeriet, og jeg var slet ikke forberedt på det, der mødte mig på Politiken. Næsten hver morgen lå der en eller flere mails fra læsere, der sagde deres abonnement op i skummende raseri, fortalte han på mødet i Veteranklubben 7. september 2011.
Hus med egen strøm og varme
Et sted i Sønderjylland ligger et parcelhus, der er selvforsynende med strøm og varme fra en brændselscelle med naturgas som brændstof. Fra 2015 regner firmaet med at kunne levere et større antal anlæg.
Chefkonsulent Leif Sønderberg Petersen, der både har en fortid som lærebogsforfatter og som medlem af Videnskabsjournalisternes Klub, fortalte 1. september 2011 et halvt hundrede veteraner om, hvad Risø laver i stedet for atomkraft. Risø er nu under DTU og giver plads til mange forskningsprojekter. Risø forsker fx i vindmøller og i solenergi, som skal gøres langt billigere. Det gør man ved at fremstille solceller af farvet plastic, der kan laves på rotationspresser. Nogle af dem testes for øjeblikket i Zambia, hvor de uddeles til skolebørn – som på den måde får lys til at læse lektier om aftenen.
De patriarkalske tredivere
Tove Smidth flyttede til Brede Værk i 1932, gik på værkets skole og legede både med arbejdernes og direktørens børn. Nu har Veteranernes tidligere formand været tilbage med hele to hold kolleger (18. og 24. august 2011) – for der var flere, der ville høre hende fortælle, end både hun og lokalerne kunne klare på én gang.
Klædefabrikken i Brede blev drevet strengt patriarkalsk. Når direktøren forlangte, at de ansatte boede på stedet, så måtte også Toves far flytte derud fra Østerbro med familien. En lidt svær overgang fra by til land, men heldigvis faldt klassens stærke dreng for hendes slangekrøller. Man gik i skole på værket, man købte ind hos det lille samfunds bager og købmand, man hentede mælk og kartofler oppe på ladegården, og man følte sig beæret, ikke alene hvis kong Christian X red forbi (når han var på Sorgenfri), men også når direktør Jacobæus passerede på sin morgentur.
Sommerudflugten 2011:
Domkirke, fjord og gågade
Da Lise Nørgaard voksede op i Roskilde, blev hun sat i privatskole sammen med andre børn af pæne folk for ikke at komme til at tale ”roskyldsk” – den lokale cockney-dialekt. Hendes venner Finn, Stig og Ebbe gik nemlig i kommuneskole, og dér kom de til at hedde Fe’n, Stii’ og Æææ’b, hvilket forældrene ikke brød sig meget om. Det røbede Lise Nørgaard på smukkeste rigsdansk, da hun deltog i årets sommerudflugt til Roskilde 14. juni 2011 sammen med 80 andre veteraner. Turen faldt sammen med Lises fødselsdag, og i den anledning guidede hun glad de gamle kolleger rundt til ”sine” steder i byen med afslutning på bænken i Algade med Mette Agerbæks bronzeskultur af forfatterinden.
Inden byturen viste tre guider veteranerne rundt i Roskilde Domkirke og koncentrerede sig især om de nye kapeller, der er udsmykket af Bjørn Nørgaard og Peter Brandes. Ikke mindst modellen til Bjørn Nørgaards glas-sarkofag blev studeret med forundring. På ”roskyldsk” er sarkofagen døbt ”brillefutteralet”. Flere veteraner udtrykte lettelse over, at det ikke er tanken, at dronning Margrethes og prins Henriks jordiske rester skal ligge inde i futteralet, men i det massive sandstensfundament nedenunder.
Frokosten blev indtaget på restaurationsskibet ”Sagafjord” med vid udsigt over Roskilde fjords bølger og grønne kyster. Masser af plads udenfor, en kende trangt indenfor, så veteranerne nåede at komme hinanden godt ved, mens de kæmpede sig vej frem til buffet’en og sang fødselsdagssang.
Man kan godt være seriøs uden at være akademiker
Søren Ditlevsen har arbejdet ihærdigt på planer for et dansk nyhedsmagasin. Han viste et prøvetryk på et møde med veteranerne 25. maj 2011 og tilstod: Det har nok kostet mig 200 kr. pr. nummer, fordi jeg kun skulle have trykt så få. Men forlagsfolk siger også, at det vil koste for meget at udgive det i et stort oplag. Og det er egentlig en skam.
Ditlevsens magasin var nemlig en eksamensopgave til en cand. comm.-eksamen i journalistik fra RUC, og han siger, at der klart må være en læsergruppe til et blad om samfundsemner, der ikke skrives akademisk for akademikere.
Avisernes redning? Uens ensartethed
Et redaktionssekretariat, der sætter flere aviser op, den ene efter den anden. Et trykkeri, der trykker til Roskilde, Hillerød, Ringsted – og ind imellem også ugeaviser til utallige lokalområder i et oplag på tilsammen en million.
Sådan er realiteterne i dagens danske provinspresse. Chefredaktør og direktør Torben Dalby Larsen fra Sjællandske Medier fortalte 4.maj 2011 35 veteraner om den indsats, der skal sikre folk på Sjælland, at de har deres egne, regionale aviser – og ikke bare Københavner-pressen.
At falde for et hus…
Journalistik kan føre til mange ting. Også til et job som daglig leder af et museum – Skibsklarerergården på havnepladsen i Helsingør. Hans-Henrik Landsvig indrømmer det gerne: Det er et hus, man går hen og falder for. En velhaver reddede det fra forfald med en indsats på mange millioner kroner, og Landsvig siger, at han så inderligt forstår gavmildheden. Selv opvask efter 36 personer, der har spist flæsk i persillesovs, kan blive en god oplevelse, fordi den betyder, at man kommer til at opleve at gå alene i det gamle hus.
Store spring og kaniner
Mette Holm fra “Orientering” præsenterede 9. februar 2011 85 Veteraner for Kinas historie kogt ned til en time. Det tog hende dog en time og syv minutter.
Hun dækkede historien fra Kungfutse over Det store Spring fremad (der kostede 40 millioner menneskeliv) til i år, som i den kinesiske kalender er Kaninens År. De fleste på mødet var deltagere i klubbens kommende Beijing-rejse til april.
Mette Holm pegede på tre store aktuelle problemer for Kina: Den regionale skævhed, miljøproblemerne og korruptionen. Om demokratisering sagde hun: Rent ud sagt mener de fleste uddannede kinesere, at landboerne er for dumme til at få stemmeret, og det er absurd, for i øjeblikket er det netop bønderne, der er de eneste, der har og bruger stemmeretten, nemlig når de skal udpege landsbyledere. Kina skal nok blive mere demokratisk – bare ikke på vores maner. Claus Seiden
Minister spår om fremtiden
På Københavns eleganteste tørreloft – Kulturministeriets møderum i toppen af Assistenshuset – hørte 80 veteraner 25. januar 2011 kulturminister Per Stig Møller analysere verdenssituationen: Alene i Nordafrika skal der skabes 170 millioner job for at beskæftige den voksende befolkning i løbet af de næste 15 år. Ellers truer uro og islamisme. Læs resten
Gravergrupper må ikke isoleres
Aldrig har gennemsnitsalderen ved et af Veteranklubbens møder været så lav: Kreds 1’a medlemmer var inviteret med til vores møde 11. januar 2011, og mange unge ville høre Jakob Elkjær forklare, hvordan vi redder journalistikken.
Elkjaer har brugt et halvt år på Syddansk Universitet til studier i især amerikansk journalistik. Blandt andet har han lært, at gravergrupper ikke må isoleres, men skal arbejde nært sammen med “normale” journalister, at fremtidens indtægter ikke skal komme fra nettet alene, men fra “en lang række små indtægtskilder”, at det er fatalt, hvis en dagsodensættende historie bare får lov at dø hen, fordi webredaktører skifter fokus alt for hurtigt, og at der er meget at vinde ved at kombinere papir- og netjournalistik.
Vi følger opfordringen til at udnytte nettet: Se nogle af Elkjærs eksempler på hans webadresse “www.delicious.com/jakobelkjaer Claus Seiden