Du skal da være journalist!

kate-bluhme

Efter 35 år på Ekstra Bladet er Kate Bluhme nu veteran.
Foto: Claus V. Jakobsen.

Kate Bluhme i “Veterancafeen”

Kate Bluhme begyndte med at bumpe sine manuskriptark ned i pulten – et trick, hun har lært på en fin pressetur i England. “Men det er nu ikke, fordi jeg vil læse op,” forsikrede den snart 66-årige Kate Bluhme, der 19. februar 2013 fortalte i “Veterancafeen” om sit journalistliv til 45 medlemmer af klubben.

Gartner eller journalist?
Efter 35 år på Ekstra Bladet er Kate Bluhme nu veteran. Hun er opvokset i Aalborg, far var kriminalassistent af 2. grad, mor var syerske, men den unge Kate vidste ikke, hvad hun ville være. Hun endte dog på Aalborg Kathedralskole med udsigt til en matematisk studentereksamen. “Matematisk – for sprog kan man altid lære sig, mens matematik og fysik kræver en lærer”, fastslog Kate Bluhme. Hvad studentereksamenen skulle bruges til, vidste hun ikke. “Egentlig ville jeg være gartner, men nu består mit gartneri af en vindueskarm med sukkulenter og en altan med hårdføre husløg”.

Karrierestart: Bladbud
Kates veninde Birthe havde en anden veninde, der var journalist på Aalborg Stifstidende. “Og du skal da være journalist,” var det gode råd. Kates far kontaktede sin gamle spejderkammerat, Alf Schiøttz-Christensen, der var chefredaktør på avisen, og lagde et ord ind for datteren, der fik et sommerjob som bud, fordi chefredaktøren mente, at den unge spire skulle modnes, inden hun for alvor gik i gang med journalistkarrieren.

Man skal ikke skrive alt…
Kate Bluhme lod sig modne som au pair pige i Skotland, inden hun i 1967 som 20-årig blev elev på Stiftstidende. Det var tiden omkring kommunalreformen, og en borgmester fik oplevet, hvad der gemte sig af kræfter i den unge journalist. Kate Bluhme mener ellers ikke, at man skal lægge politikerne for had. “Man kan ikke bede dem stille op og bagefter gøre alt for at tvære dem ud”, mener hun. Efter færdig uddannelse i 1970 kom Kate en tur rundt om B.T. fra 1971 og i 1977 til Ekstra Bladet. På Christiansborg-redaktionen kom hun tæt på politikerne, “men man skal ikke skrive alt, hvad man ved,” fastslog hun. Hun husker, hvordan den daværende justitsminister, Nathalie Lind, efter en fugtig frokost kom ud af balance. Kate Bluhme foreholdt Venstre, at hvis de ville fortælle, at Nathalie Lind var blevet sygemeldt, ville hun skrive det – ellers ville det være den sande historie, der kom frem. Kate Bluhme vandt.

Æresmedlem
Kate Bluhme, der i dag er æresmedlem af Dansk Journalistforbund som tak for sit arbejde for ytringsfriheden, bl. a. i Offentlighedskommissionen, har skrevet bogen “Christiansborg & journalistikken – åbenhed eller lukket kredsløb?”. Bogen, der bygger på artikler af og interviews med en række politikere, stiller spørgsmål ved, hvem der egentlig har magten og hvem vi kan stole på.

En journalists opgave
Gennem sit journalistliv har Kate Bluhme haft tre aversioner. “Vi er ikke den 4. statsmagt, for vi er ikke en del af statsmagten. Vi er ikke demokratiets vagthund, for hunde skider og bider – og vi er heller ikke pressekorpset, for det lyder af spejdere i naturen, der gør honnør med tre fingre”, fastslog Kate Bluhme, som mener, at journalister har til opgave at oplyse befolkningen – ikke nødvendigvis at vælte borgmestre.
Kate Bluhme ser TV-serien “Borgen” hver søndag, “og jeg føler mig godt underholdt”, sagde hun.                                                                                              LL