Mistede næsten pusten, men nåede pusztaen
Verdens øjne hvilede på Ungarn, da 24 journalistveteraner onsdag den 2. september 2015 landede i Budapest lufthavn. Og netop Budapest var centrum for opmærksomheden. Tusinder af syriske flygtninge havde samlet sig på byens østbanegård, Keleti, blot få hundrede meter fra Hotel Mercure, hvor veteranerne var indhuset.
Et enkelt blik på den tragiske situation fik vi på turen fra lufthavnen til hotellet, ellers var det mest de hylende sirener fra politi og ambulancer, der det næste par dage og nætter mindede os om de ulykkelige mennesker som søgte væk fra krigen i Syrien.
At det blev Hotel Mercure og ikke det lidt mere fashionable Astoria, som var stillet i udsigt, skyldtes, at det fine hotel syntes at have fået et bedre tilbud – måske pænere, klogere og mere velhavende turister. Ubegribeligt!
Vi tog det pænt og fik bl.a. kompensation ved en fremragende middag dagen efter, hvor den danske ambassadør i Ungarn, Tom Nørring, gav os en veloplagt, underholdende og informativ orientering om Ungarns nyere historie og nuværende politiske situation.
Det vil ikke være en overdrivelse at sige, at DaGama rejser havde lagt et tæt pakket program for rejsen. Vi fik set dét, man absolut skal se – blandt andet St. Stefanskronen i sin montre i det utroligt smukke parlament. Første gang, kronen blev sat på et kongeligt hoved, var i 1001, da István den Første blev Ungarns første konge. Sidst den hvilede på et hoved, var i december 1916, da Karl den Fjerde (og sidste) blev kronet.
Rejsens første arrangement var på ankomstdagen, hvor vi fik en sejltur på et par timer inklusive buffet og drikkevarer på Donau. Pragtfuldt vejr og et underskønt illumineret Budapest som ramme om turen.
En heldagsudflugt til pusztaen og med vinsmagning var en absolut succes. Der var langt at køre i bus. Tiden faldt nu ikke så lang – undervejs fortalte Tove Smidth om reportagerejser i det hedengangne DDR, Poul Erik Andersson øste af erindringer fra olympiske lege, og Anker Tiedemann gav en grundig orientering om ungarske vine og deres historie.
Hjemkomsten fra pusztaen fik en særlig festlig afslutning. Nils og Ulla Bjervig havde 30 års bryllupsdag – og alle var inviteret op på Mercures værelse 504 til champagnegilde. Nils havde i anledning af dagen inviteret Ulla til New York – altså den mondæne restaurant og konditori i Budapest – i øvrigt et sted mange nåede forbi for at nyde traktement og interiør.
De fritimer, der blev os undt, blev af mange brugt på et besøg i den formidable termiske badeanstalt Szechenyi, hvor der var mulighed for forskellige typer af bade fra 20 til 40 grader i de i alt 18 forskellige pools, hvoraf de tre var udendørs midt i det slotslignende (barokstil) anlæg.
Turen var godt tilrettelagt og veldisponeret af Annette Hartung og Peter Hertz. DaGamas meget professionelle guide Jan Kjær var vel nok en af de bedste, vi har mødt på klubbens mange rejser. Omsorgsfuld og hurtig de gange, hvor situationen krævede det, og han øste af sin store viden om landets historie og traditioner – og så er han faktisk forfatter til Politikens “Turen går til Budapest og Ungarn”. NI