BT – og 4 rundstykker

bt2

 

 

 

Ja, sådan prøvede BT en gang at lokke læsere til, når de gik i kiosken for at få dagens avis. Og det hændte såmænd også, at det kunne være en dagmartærte. Om BT’s op- og nedgange fortalte vor veterankollega Bjørn Westergaard spændende og morsomt ved et særdeles velbesøgt møde i bt3Veteranklubben (80 tilmeldte). Bjørn er forfatter til den bog, “Historien om en avis”, som BT har udgivet i anledning af sit 100-års-jubilæum. En bog som ikke følger BT’s historie kronologisk, men derimod emnemæssigt – chefredaktørerne, overlevelseskampene, konkurrencen med frem for alle Ekstra Bladet og gode journalisthistorier.

img_2542Hvad angår det sidste fortalte han om sportsmedarbejderen Børge Munk Jensen, der var sendt til OL i Melbourne, men som ikke gav lyd fra sig i flere dage. Redaktionssekretariatet bad så om snart at få en kioskbasker (et begreb som blev opfundet på BT) – og “Munken” leverede en forside: “Paul Elvstrøm nær ædt af haj”. Har du dækning for den? blev der spurgt hjemme fra redaktionen. Og svaret kom prompte: “Elvstrøm er ligeglad – og hajen hører I aldrig fra!”.Eller Kurt Thyboe der i en ansættelsessamtale gjorde opmærksom på, at han beherskede engelsk, tysk, fransk og spansk, hvortil chefredaktør Leif Jensen replicerede “Ja, ja, Kurt. Men det kniber med det danske”.

bt1Det var ikke let at være chefredaktør på BT. Især ikke mens Ole Scherfig sad som såkaldt arbejdende bestyrelsesformand. Hvis man kom for tæt på Scherfigs advokatkolleger og beskrev deres bjærgsomhed, var han der som en høg, fx. da avisen med en overskrift beskrev en af hans kompagnoner som en grib. Chefredaktøren måtte stå ret hos bestyrelsesformanden, avisen blev beordret til at dementere, selv om redaktøren kunne påvise, at der ikke var fejl i artiklen, og betale 50.000 kr. til den griske advokat. Og redaktørens levetid som chef på BT var derefter kort. Bjørn Westergaard viste også eksempler på nogle af de sjove og frække forsider, B.T. har præsteret, fx den om pigen Pil der for år tilbage var kendt for sin  medvirken i TV3’s realityshow “Big Brother”. Hun  fortalte en BT-journalist, hvordan der var gået hul på hendes silikonebryst, mens hun var på vej i en flyvemaskine. På BT’s forside blev det til: “Pils bryster sprang i luften” – og det var jo ikke helt løgn.

I 1977 var det lige ved, at hele Det berlingske Hus måtte lukke efter 141 dages typografkonflikt. Det var her, advokaterne Ole Scherfig og Kristian Mogensen trådte til og fik store danske erhvervsvirksomheder til at sætte penge i bladhuset og dermed redde det. Oplagene har svinget – og på BT altid målt op mod Ekstra Bladets. De største oplag var selvfølgelig med bistand fra kongehuset, fx da dronningen fyldte 50 år i 1990. BT nåede den dag i april op på 250.000 solgte eksemplarer. Men så var der altså også lagt en CD ved med en hyldestsang til majestæten. Selvfølgelig forfattet med hjælp fra læserne.
En rigtig journalisteftermiddag i selskab med en god fortæller med gode historier.                                                                                    NI

img_2585c-2

Blandt de 80 deltagere i mødet var der mange tidligere BT-medarbejdere. Finn Hillmose tog et ”skoleklassebillede” af dem sammen med dagens oplægsholder, Bjørn Westergaard, fra venstre: Niels Brandrup. Leif Hansen. Børge Egelund Jørgensen. Helge Laursen. Georg Laumann. Bjørn Westergaard. Bodil Wighelm. Mogens Bendiksen. Jytte Bach Jensen. Line Siert. John Njor. Bjarne Olsen. Flemming Hansen (bag ham: Jørgen Ørsted) Lars Lindeberg.