Peter Vesterheden gav en fængslende beretning i et par timer og inviterede bagefter på besøg i museet og demonstrerede bl.a. konfiskerede rebstiger. Fotos: Claus V. Jakobsen
Over 90 veteraner var i fængsel den 6. og 8. november 2012. Vi besøgte Vestre Fængsel, hvor fængselsinspektør Peter Vesterheden i to omgange i bogstavelig forstand holdt et fængslende foredrag om det daglige liv bag det gamle fængsels tykke mure. Mødet var berammet til halvanden time, men varede mindst en time mere – og så kunne deltagerne også bese fængslets museum på den anden side af gaden bagefter.
Efter at være kommet igennem ”slusen” gik deltagerne op i et mødelokale, hvor der ikke var vand og brød, men kaffe og kage.
Peter Vesterheden har været fængselsinspektør siden 2002 efter en karriere, der har ført ham fra militæret, Danmarks Radio, Rigshospitalet og DSB til det gamle fængsel fra 1895.
Vestre Fængsel er et arresthus, som sammen med de øvrige fængsler i København har plads til 545 indsatte. Belægningsprocenten er 101,2 – der er altså konstant overbelægning. Det betyder, at der placeres to indsatte i hver celle, selv om den kun er indrettet til én.
Godt 700 medarbejdere vogter på de indsatte, transporterer dem til retsmøderne og bevogter dem dér. 38 procent af fængselsbetjentene er kvinder, og de er bedre til at undgå konflikter, fastslog Peter Vesterheden. Der er også ansat læger, sygeplejersker, jurister, præster og en imam. Det er hårdt at være fængselsbetjent. Alle er hele tiden i alarmberedskab, og de har i snit 18-20 sygedage om året.
”Dét med en fil til at save tremmerne over nytter ikke noget”, fortsatte Vesterheden. ”Hvis en indsat skal undvige, er der bedst muligheder under transport.” Men der bliver passet godt på de indsatte, og i de 10 år, Vesterheden har været inspektør, har der ikke været nogen indsatte, der er flygtet over muren. Alle de udendørs arealer bliver overvåget af kameraer, men det sker ikke i cellerne eller på gangene.
Der bliver taget mange urinprøver for at konstatere, om de indsatte har røget hash eller taget hårde stoffer eller anabolske steroider. ”Men de indsatte er lige så dygtige som cykelrytterne til at undgå at blive afsløret”, fastslog Vesterheden.
De indsatte rockere er et problem. HA”ere, AK 81-rockerlærlinge eller Bandidos betegnes som negativt stærke, og de dominerer også de svage fanger. Peter Vesterheden gav et eksempel: ”Kendisrockeren Brian Sandberg sad i en stol og solede sig under gårdturen, men da han pludselig sad i skygge, blev han løftet ud i solen igen af nogle indsatte, der ville indynde sig hos ham.”
AK 81”erne ville i en periode ikke spise fængslets mad, fordi de var bange for, at den var forgiftet. I stedet fik de pasta, men fængselsinspektøren gik ind til dem juleaften og foreslog, at de kunne få den traditionelle andesteg. Efter en opringning til ”Jønke” – HA”ernes talsmand – for at spørge om lov, fortsatte de med pasta. Det var en magtkamp mellem rockerne og fængslet.
55 procent af de indsatte, som i gennemsnit sidder i 70 dage i Vestre Fængsel, er udlændinge. Flest kommer fra Østeuropa og Rumænien, og det betyder store sproglige og kulturelle udfordringer for personalet.
De indsatte er et ressourcesvagt klientel. 40 procent af dem har ikke gennemført nogen form for skoleuddannelse. Og de kan ikke læse på 6. klasses niveau. Nogle af dem uddanner sig i fængslet og får eksamensbevis for at have bestået 6. klasse. ”De har tårer i øjnene, når de får deres eksamensbevis”, fortalte Peter Vesterheden.
Der var mange spørgsmål og livlige svar, så tiden fløj af sted. Da mødet var slut, blev alle veteraner lukket ud i friheden efter en yderst indholdsrig eftermiddag.
Niels Bjørn Hansen
Breve fra de indsatte, billeder, redskaber fra fængslet og eksempler på varer, de har fremstillet, blev studeret i museet af veteranerne.