Vores sprog er en levende bølge. I den nye udgave af Retskrivningsordbogen fra 2012 kan man igen opleve, hvordan ordene spejler tiden. F. eks. har den stakkels oaseged måttet lade livet sammen med hulkort og julebryg. Til gengæld har ordbogen givet plads til glattejern, burka og tapas.
Det kunne 60 veteranjournalister høre ved et møde 6. februar 2013 med seniorforsker Margrethe Heidemann Andersen. Hun er en af de fire forskere bag den seneste udgave af Retskrivningsordbogen, som Dansk Sprognævn har udarbejdet siden 1955.
De fleste husker balladen, da undervisningsminister Hartvig Frisch (S) i 1948 tog livet af de store bogstaver i navneordene. Der var også mediestorm, da det i 1986 blev tilladt at skrive majonæse. Stavemåden er røget ud af den seneste udgave af Retskrivningsordbogen, “måske fordi endelsen næse ikke helt passer til mad”.
Retskrivningsordbogen rydder ikke bare op i forældede ord og sætter nye ind. Der bliver også udfyldt huller med oversete ord som fugleklat, badestrand og klapvogn.
Margrethe Heidemann Andersen fortalte, at forskerne bl. a. finder ordene ved at lytte til dagligsproget. Derfor er der også blevet plads til ordet fuck. “Men selv om ordene ikke står i ordbogen, betyder det ikke, at de ikke findes,” sagde hun. Der er 64.000 opslagsord i den nye udgave, og 38% af dem er forsynet med betydningsoplysninger. Margrethe Heidemann Andersen fortalte, at mange ord med tiden “skifter side”, så f. eks. en bjørnetjeneste nu også bruges om noget positivt, hvor det før henviste til fablen om bjørnen, der vifter en flue fra dens herres pande ved at smadre den – og dermed også mandens pande – med en sten.
Større ændringer af stavemåder skal godkendes af kulturministeren, mens mindre klares blandt de fire redaktører. Til de mindre hører f. eks., at det nu er tilladt at skrive en tandstik, hvor det før hed en tandstikker.
En munter veteran kunne fortælle om en sprogforsker, der i sin tid gik med til at afskaffe ph i f. eks. philosofi, “hvis vi bare får lov til at beholde det i piPHans”.
Retskrivningsordbogen bliver løbende opdateret på Internettet. Men Margrethe Heidemann Andersen tror ikke, at det er sidste gang ordbogen kommer i papirudgave.
LL