-Hvad vælge I? Spørger journalist og debattør Kjeld Hansen indledningsvis, mens han gør klar til at sætte kritisk fokus på dansk landbrugs deroute.
-Flæsk eller orkideer? Tja, uanset hvad I vælger, kommer I til at betale, lyder det opmuntrende svar fra Kjeld Hansen. Han er kendt som kritisk og engageret journalist med stor viden og kærlighed til det landbrug, som han gennem mange år har sat kritisk under lup, bl.a. i sin seneste bog: Farvel til dansk landbrug.
Kjeld Hansens budskab til Veteranklubben ved mødet den 20. februar minder mest om en gravskrift over dansk landbrug: et udpint foretagende: gældstynget og konkurstruet. Et landbrug, som i årtier har forgiftet naturen, kvalt biodiversiteten og mishandlet produktionsdyrene – et landbrug, som i virkeligheden er overflødig!
Landbruget tæller i dag under 10.000 heltidslandbrug, beskæftiger under to pct. og yder mindre end to procent til Danmarks BNP. Gennemsnitsalderen for en dansk landmand er 61 år. Ingen unge har råd til at købe og drive landbrug i dag. Til sidst er der kun svinegården, fattiggården og kirkegården tilbage derude på landet, lyder et fremtidsscenarium fra Kjeld Hansen.
Gravskrift over dansk landbrug.
-Vi kunne godt lukke dansk landbrug i morgen – det kan ikke betale sig. Vi skal nok få mad på bordet alligevel – se bare hvor vores fødevarer i dag kommer fra: svinekød fra Polen, grøntsager fra Italien osv. Og 44 pct. af medarbejderne i dansk landbrug er udlændinge – hentet fra Østeuropa. Til lav løn. Lande med høje lønninger neddrosler fødevareproduktionen over hele verden. Kvaliteten kan vi heller ikke konkurrere på – polsk svinekød er mindst lige så godt som dansk.
-Det er altså en rigtig dårlig forretning at drive landbrug i Danmark. Men alligevel holder vi hånden under dansk landbrug med bl.a. EU-tilskud.
Vi dør ikke af sult
Danmark producerer 10 mill. tons korn – eller 0,34 pct. af verdensproduktionen. Det betyder ingenting for verdens fødevareproduktion. Kornet kan købes billigere i Ukraine. Og det meste korn fodrer vi alligevel svinene med. Og de fattige, der sulter i verden, har heller ikke råd til dyrt dansk svinekød.
Samtidig udpiner vi naturen – Danmark har den laveste biodiversitet i hele Europa. Agerhøns, lærker, viber og mange andre dyr forsvinder. Vi har mistet næsten 3 mill. fugle de seneste 40 år. Synderen er bl.a. sprøjtegifte, som dræber dyr og planter og i tilgift forgifter vores drikkevand.
For at gøre landbruget mest rentabelt mishandler vi også produktionsdyrene; både grise, kyllinger og køer behandles så skidt at det tangerer dyremishandling.
Løsningen er økologi m.m.
Vejen ud af elendigheden er ifølge Kjeld Hansen økologi og fornuftig klimapolitik.
-Der er heldigvis kommet flere og flere reaktioner mod den traditionelle måde at drive landbrug på; bl.a. supermarkeder som Irma og COOP gør en stor indsats for at sælge kød fra dyr, som er produceret dyrevenligt. Og generelt kommer der mere og mere økologi på hylderne. Danmark er i dag det land i verden, som køber mest økologi.
-Giv naturen mere plads, stop brugen af sprøjtegifte, skær ned på landbrugets svineindustri. Lad i stedet økologien marchere frem. Lyt til børn og unge som Gretha Thunberg! Lyder opfordringen fra Kjeld Hansen.
BK