Opskriften på at blive gammel med ynde er enkel: motion, musik og nye udfordringer tilsat et par daglige glas rødvin og krydret med sproggymnastik og kryds & tværser. Ja, hvor svært kan det være?
Danmarks førende ekspert i aldring, læge dr.med. Henning Kirk giver opskriften på at blive 100 år – eller i hvert fald skabelonen for en god alderdom, mens han underholder 80 journalistveteraner om sidste nyt fra videnskabens verden tilsat et lang livs lægelige erfaringer med fokus på aldring og hjerneforskning.
For hjernen er vores vigtigste organ og udvikles hele livet. Det er altså aldrig for sent at få en god alderdom, som Henning Kirk også advokerer for i sin nye bog: Godt nyt om gamle hjerner.
Alder er jokeren – ikke årsagen
Henning Kirk:- Som ung læge lærte jeg, at hjernecellerne dør hen ad vejen. At sygdomme ofte skyldes alderen. Og at vi bliver demente, hvis vi lever længe nok. Men den holder ikke. Hjernen producerer hele tiden nye neuroner i stedet for dem, der dør. Demens sygdom kommer heller ikke på grund af alder – ingen sygdomme skyldes alene alder. Alderen er jokeren – ikke en kausal faktor. Men sygdomme kan ramme hårdere jo ældre vi er.
Der sker jo forandringer i hjernen hele livet. Men vi kan selv være med til at skabe en god alderdom ved at holde os i gang, blive ved at være nysgerrige, bevæge os, lære nyt, f.eks. sprog eller dyrke musik og dans, fortæller Henning Kirk.
Musik er guld for hjernen
Vi ved fra forskning, at øvede musikere og især dirigenter udvikler deres hjernestrukturer mere end andre. Deres hjernebjælker bliver tykkere – der løber simpelthen flere ledninger på tværs mellem højre og venstre hjernehalvdel, og deres lillehjerner vokser. Så at lytte til eller selv dyrke musik er guld for hjernen. Ligesom hjernen stimuleres ved at læse bøger, spille spil og lære nye fremmedsprog – det styrker hjernens evne til at fokusere og filtrere uvedkommende støj fra.
Og så gælder det om at være fysisk aktiv hver dag. Fysisk bevægelse styrker også hjernen – og humøret – sammen med 1-2 glas rødvin dagligt. Rødvinen er nemlig godt for kredsløbet, som sørger for benzin til hjernen. Det er videnskabelig bevist.
Du kan nok heller ikke vinde over dine børnebørn i memoryspil – men du har så meget andet. Din viden og erfaring er vigtigere. hjælper dig til fortsat at lære nyt og styrke din viden. Og hjernen formes og tilpasses hele livet efter, hvordan du bruger den.
Opskriften på at blive 100 år
Flere og flere danskere bliver 100 år. For bare et par generationer siden var det kun ganske få 100-årige, men i dag nærmer vi os de 1000. Og om 30-40 år vil der være 20.000 danskere over 100 år, ifølge Danmarks Statistik.
Hvad er hemmeligheden bag denne udvikling? Gode gener alene gør det ikke. Gener forklarer kun 25 pct. af et langt liv – resten er op til os selv. En kombination af forskellige livsbetingelser, levevis osv. Og her ser det også ud til, at de mentale ressourcer spiller en afgørende rolle, altså vores tilgang til livet. Og lad være med at bruge alderen som undskyldning: Vi kender det jo godt. Mageligheden har en tendens til at overtrumfe nysgerrigheden. BK