Da Afshin Firouzi den 20. marts indtog ”scenen” på Veteranklubbens møde i ”Bethesda”, ventede der deltagerne en levende beskrivelse af den 38-åriges liv lige fra han som 4-årig og den yngste i familien fulgte forældrene på deres flugt fra Iran for over 30 år siden. På det tidspunkt havde den islamiske kulturrevolution stået på i flere år.
Afshin Firouzi performede og levendegjorde beskrivelsen af sit omtumlede liv i både lyd og billeder med sig selv i hovedrollen iklædt forskellige rekvisitter. Det var overvældende, da han – høj og meget markant – kom buldrende frem iført sin danske militæruniform, baskerhue og mørke solbriller for at fortælle om sin autoritære far. Samtidig viste han billeder på salens store lærred. En lang række af sine oplevelser som barn og ung højnede han med en engagerende fortællekunst. Og i små kostumeskift skiftede han roller, viste flere fotos på lærredet og sørgede for passende musik. Han holdt faktisk hele salen i ånde.
Smidt ud af skolen
Flugten fra Iran var dramatisk for familien, hvis privilegerede liv hjemme i Iran hørte til i de højere klasser med stor villa, to biler og tjenestefolk. Men en dag fik faderen nok. I løbet af ganske få timer blev der pakket få nødvendige ting. Resten blev efterladt i landet. Det var en dramatisk flugt for familien, der blev efterfulgt af svære år i Danmark. Familien startede i Sandholmlejren i 1983 og kom relativt hurtigt videre i systemet og flyttede til Brøndby, hvor Afshin Firouzi er vokset op.
I sit meget levende foredrag havde han overskud til også at beskrive de barske oplevelser, som han i sin opvækst havde været igennem med blandt andet at blive smidt ud af skolen flere gange. Han var ikke en del af flinkeskolen. Han var på nippet til at blive en del af det kriminelle miljø. Men på et tidspunkt indså han, at vejen frem ikke var på den forkerte side af loven.
Rollemodel
I dag har han lært at alle sine erfaringer – både de gode og de dårlige. Afshin Firouz fortalte om de beslutninger, han havde taget for at komme på ret køl. I dag betegner han sig selv som socialkonsulent og musiker. Sammen men en ven besluttede han at bringe socialt arbejde og musik sammen i en større enhed.
”Jeg fungerer nu som en slags rollemodel for UU-København, der er Ungdommens Uddannelsesvejledning, for unge, som har brug for hjælp til at finde den rette ungdomsuddannelse. Via mine egne erfaringer, hvor jeg i mange år ikke anede, hvad jeg skulle arbejde med, rodede jeg mig ud i meget, som ikke altid var helt lovligt. Også stoffer kom jeg i forbindelse med. Nu holder jeg workshops på skoler i København, skriver teaterstykker samt arbejder fuldtid på Københavns VUC, hvor jeg fastholder kursister i uddannelse ved at benytte mig af mine kompetencer. Jeg har også lavet film.”
Identitetspendler
Blandingen af jobs som lærervikar, klubmedarbejder og daglig leder i et krisecenter for kvinder har gjort ham i stand til at identitetspendle indenfor både forskellige kulturer og forskellige erhverv. Han har været lærervikar, klubmedarbejder, rollemodel, daglig leder i et krisecenter for kvinder, socialmedarbejder ved VUC København, skuespiller, instruktør og meget mere. Også film har han beskæftiget sig med. Bl.a. havde han en lille rolle som imam i TV-serien Herrens Veje. Sidste år modtog Afshin årets Salaampris ved Filmfestivalen Salaam DK, som tak for sit arbejde med unge, der har mødt ham i biografen eller ude på skolerne.
For alle os tilhørere i Journalisternes Veteranklub var det tydeligt, at bag Afshin Firouzi arbejde ligger et dybt engagement. Store menneskelige omkostninger har bragt ham dertil, hvor han befinder sig i dag. Han har formået at bruge konglomeratet af det hele på en måde, der nu er til gavn for børn og unge med problemer. Det var et bevægende møde, meget informativt og særdeles interessant. KE