Journalistveteranernes
Rejse til Bosnien 23. til 28. oktober 2018
Sarajevo er med sin helt særlige status i Europas historie et besøg værd. Her møder Osmannerriget Europa med tydeligt islæt af det Østrig-Ungarske kejserrige. Overalt i byen finder man historiske og kulturelle referencer til en flere hundrede år gammel fortid og alt for nær og skræmmende nutid. Sarajevo er en af Europas mest særprægede byer med en højdramatisk historie og en smuk blanding af orientalsk og centraleuropæisk arkitektur. Her indledtes og afsluttedes Europas blodige 20. århundrede.
Det var i Sarajevo, en ung serbisk student i juni 1914 myrdede Østrig-Ungarns tronfølger og hans kone. Det blev startskuddet til 1. Verdenskrig. I 1984 blev Sarajevo den eneste by i et socialistisk land, der har været vært ved et Vinter-OL. Og fra 1992-96 blev det den by i verdenshistorien, der har været udsat for den længste belejring nogensinde – hele 1.400 dage. Krigen kostede 11.500 af byens indbyggere livet.
Det er umuligt at besøge Sarajevo uden at mærke, hvordan krigen i 90erne stadig gennemsyrer livet i Bosnien-Hercegovina. Selv om vi nu nærmer os et kvart århundrede siden Dayton-aftalen blev underskrevet, er Bosnien stadig delt. Her kan man stå i den gamle osmanniske bydel og kigge op på de bjerge, hvorfra byen blev bombarderet gennem næsten fire år. Man kan stadig se på en husfacade, om den blev ramt, og man ser ”Sarajevos Rose” mange steder som en markering af, hvor granater er slået ned og har kostet menneskeliv.
1. dag. Ankomst til Sarajevo lufthavn, hvor vi bliver hentet med bus og bragt ind til hotellet i Sarajevos gamle bydel. Der er tid til en tur gennem Sarajevos gader, hvor Orienten møder Europa. Her har to af Bosniens tidligere herskere – Osmannerriget og kejserdømmet Østrig-Ungarn – sat deres tydelige præg på byen. Aftensmaden, med drikkevarer for egen regning, indtager hele gruppen på en af Sarajevos mange restauranter med traditionel bosnisk mad.
2. dag. Fra 09.00-12.00 er der oplæg om den politiske og økonomiske situation i Bosnien, holdt af to bosniske professorer i politologi og sociologi. Begge anvendes ofte som kommentatorer af bosniske og internationale medier. Bosnien er her næsten 25 år efter Dayton-fredsaftalens underskrift stadig et land, der er dybt påvirket af krigen og dens mange grusomheder, og hvor korruption og organiseret kriminalitet er en del af dagligdagen. (Det berører dog ikke os turister, det er meget sikkert at færdes i Bosnien, men pas på lommetyve!) Efter en god frokost for egen regning får vi en bytur på ca. en time. Derefter Sarajevo på egen hånd. Her kan vi f.eks. besøge museet over de 40 år, Bosnien var en del af Østrig-Ungarn. Museet ligger i krydset, hvor attentatet i 1914 blev begået. Resten af eftermiddagen er på egen hånd. Aftensmaden er inkluderet i prisen og indtages på en restaurant med endnu en specialitet – Sevdah-musik, der ligesom den portugisiske Fado er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Det er en meget traditionel bosnisk restaurant, og der serveres ikke alkohol. Vi kan gå samlet på cafe efter middagen.
3. dag. Heldagsudflugt til Visegrad og Srebrenica. Vi besøger først Visegrad, som er virkelighedens ramme for romanen ”Broen over Drina”. Bogen blev skrevet af det tidligere Jugoslaviens eneste Nobelpris-vinder i litteratur, Ivo Andric. Den blev genoptrykt efter Balkankrigen i 1990erne og kan både fås i flere antikvariater. Efter frokost for egen regning i Visegrad kører vi videre til Srebrenica, hvor vi ser mindelunden over de godt 8.300 mænd og drenge, der blev myrdet her i juli 1995 i Europas værste massakre siden 2. Verdenskrig. Middag for egen regning i Sarajevo.
- 4. dag. Om formiddagen vil Danmarks honorære konsul i Bosnien sammen med Katja – der er ansat i Danmarks Statistik men pt. udstationeret i et EU-finansieret projekt i Sarajevo – fortælle om forholdene i Bosnien set med deres dansk-farvede briller. Efter frokost tager vi den netop indviede svævebane fra Sarajevo op til Trebevic. Det var her, bobslædebanen lå, da Sarajevo i 1984 var vært for Vinter-OL. Det var herfra, de forreste serbiske artilleristillinger i årene 1992-96 beskød Sarajevo.5. dag. Heldagsudflugt til Mostar – byen med den verdensberømte bro, der symboliserede sameksistensen mellem Orienten og Europa, og som derfor blev smadret af kroatiske nationalister under krigen i november 1993. Vi stopper første gang ved ”Håbets Tunnel” umiddelbart vest for Sarajevos lufthavn. Det var denne tunnel, som i lange perioder var Sarajevos eneste livline til omverdenen. Næste stop er byen Jablanica, hvor resterne af filmkulisserne til en storslået krigsfilm – med Richard Burton i rollen som Tito – stadig står som led i fortællingen om Tito som alle jugoslavers store helt. Rundvisning og frokost i Mostar. Vi tager afsked med Sarajevo med aftensmad på en af Bosniens bedste restauranter. Middag inkluderet i prisen.
6. dag. Hjemrejse. Vi har nogle timer på egen hånd i Sarajevo, inden vi bliver hentet i bus og kørt til lufthavnen.
Der er en del museer i Sarajevo, som vi kan besøge på egen hånd. Og de fleste ligger inden for gå-afstand. Der er bl.a. museet for Srebrenica-massakren, for ”Krig mod Menneskeheden”, ”Krigsbarndom-museet” og en række osmanniske, jødiske og ortodokse museer, som vi kort bliver præsenteret for på by-rundturen, men som alle er et nærmere besøg værd. Dertil kommer det Olympiske Museum ved isstadion fra OL 1984, som dog ligger et par kilometer fra hotellet. Både taxa, bus og sporvogn er billige i Sarajevo.
Arrangør af rejsen og guide på turen kan næppe blive mere kompetent. Det er nemlig vores kollega Steen Ramsgaard der i sine år på TV-Avisen som udenrigsmedarbejder dækkede balkankrigene 1991-95 gennem talrige reportagerejser.
Prisen for rejsen til Bosnien 23.-28. oktober 2018 er 6.500 kr. pr. person i delt dobbeltværelse og 7.300 kr. pr. person i enkeltværelse. Morgenmad er inkluderet, mens alle frokoster og to af fem middage er for egen regning. Drikkevarer er altid for egen regning. Maden er relativt billig, og den serveres i rigelige mængder!
Prisen inkluderer: Flybillet, bustransport fra og til lufthavn samt to hel-dages udflugter, 5 overnatninger på hotel med morgenmad, 3 fællesmiddage (med drikkevarer for egen regning), betaling for foredragsholdere og lokale guide samt entreer til museer på gruppeturene.
Tilmelding til rejsen kan ske nu på www.hojskolerejser.com:
Klik på Bosnien-rejsen, scroll ned i bunden af siden og klik på “Tilmelding” – hvorefter tilmeldingsskemaet dukker op.
Her står prisen 7600 kr i dobbeltværelse, men det skal I ikke tage jer af – vi har bare fået en god rabat.
Sidste frist for tilmelding er 1. juli 2018.
Antallet af deltagere er begrænset til 40.
Ved betaling skal I indsende pas-oplysninger – pasnummer, udløbsdato, fødselsdato, etc. Husk at tjekke, at I ikke overskrider udløbsdato på hverken pas, Dankort, sundhedskort eller lignende, mens vi er på rejsen!
Valutaen i Bosnien er KM, der står for ”konvertible mark” = ca. 4 kr. (For at undgå hyperinflation bandt Bosnien under krigen i 90erne sin valuta til D-Marken. Vi, der er gamle nok, husker formentlig, at kronen også var bundet til DM. Derfor gik der fire kr. på en DM). Kun de færreste danske banker ligger inde med KM, derfor kan I medbringe Euro og hæve KM i Sarajevos vekselautomater.
Litteratur og kort:
Steen Ramsgaard: ”Krigen i Europas baggård”. Lindhardt & Ringhof 2016 (sælges af forfatteren for 100 kr. Er udsolgt fra forlaget, hvor prisen var 299,90 kr. Findes også som E- og Lydbog.)
Steen Ramsgaard & Durdica Z. Sørensen: ”I Bosnien”. Tiderne Skifter 1995 (Udsolgt fra forlaget, sælges af forfatteren for for 50 kr.)
Tea Sindbæk Andersen: ”Usable History?”. Aarhus University Press 2012
Laura Silber & Allan Little: ”The Death of Yugoslavia”. Penguin Books/BBC Books 1995
Martin Bell: “In Harms Way. Bosnia: A war reporter’s story”. Icon Books 2012
Ed Vulliamy: “Seasons in Hell. Understanding Bosnia’s War”. Simon & Schuster 1994
Jeremy Bowen: „War Stories“. Simon & Schuster 2006.
Misha Glenny: ”Jugoslaviens sammenbrud. Den 3. Balkankrig”. Gyldendal 1994
Roy Gutman: “A witness to genocide”. Macmillan 1993
Noel Malcolm: ”Bosnia. A short History”. Macmillan 1994
Noel Malcolm: “Kosovo. A short History”. Macmillan 1998
Lars R. Møller: “Operation Bøllebank”. Høst & Søn 2000
Durdica Z. Sørensen & Anders Bjørn: ”Den jugoslaviske krig”. Amanda 2006
Carl T. Dahlman & Gerard Toal: “Bosnia Remade”. Oxford University Press 2011
Slavenka Drakulic: ”Balkan Expres. Glimt fra krigen I os selv”. Spektrum 1993
Jens-Martin Eriksen & Frederik Stjernfelt: ”Hadets anatomi”. Lindhardt & Ringhof 2002
Karsten Fledelius: ”Jugoslaviens sygdom og død”. Gyldendal 1998
Karsten Fledelius & Birte Weiss: ”Vanviddets vidner”. Gyldendal 2000
Birte Weiss, Niels-Jrgen Nehring m.fl.: ”Og Balkan kom til Danmark“. Århus Universitetsforlag 2015
Gunnar Nissen: ”Jugoslaviens storhed og Fald”. Branner & Korch 1992
Brendan Simms: “Unfinest Hour. Britain and the Destruction of Bosnia”. Penguin Books 2001
Christopher S. Stewart: “Hunting the Tiger. The fast life and violent death of the Balkan’s most dangerous Man”. Thomas Dunne Books 2007
Mark Thomson: “A Paper House. The Ending of Yugoslavia”. Vintage 1992
Mark Thomson m.fl.: “Forging War. The Media in Serbia, Croatia and Bosnia-Hercegovina”. Article 9 1994.
Narcisa Vucina: “Tildas hemmelige bog”, Forlaget Hovedland, sælges for 175 kr. på mødet den 6. juni mod normalprisen på 250 kr. Romanen er baseret på virkelige begivenheder og foregår for en stor del netop i Bosnien. Den beskriver, gennem karaktererne, den politiske, samfundsmæssige, militære og familiære situation i 50’erne, 60’erne, 70’erne, 80’erne, optakten til krigen i 90’erne – blandt andet en sjælden beskrivelse af krigsforbryderen Karadzic, og selve krigen, fortrinsvis i Sarajevo og Srebrenica. Romanen går også ind på situationen lige efter krigen.
Google-kort over Bosnien:
https://www.google.com/maps/@43.8705628,17.2288551,8.5z